Russische miljardairs beginnen de gevolgen van de confrontatiekoers rond Oekraïne danig te voelen. Stilletjes hopen ze dat president Poetin tot inkeer komt.

De inmenging van president Vladimir Poetin in Oekraïne heeft Rusland een stevige strop op de financiële markten bezorgd. Sinds de annexatie van de Krim eind februari is de beursgraadmeter Micex in Moskou ruim 4 procent gedaald, waarbij omgerekend circa 21 miljard euro aan beurswaarde in rook op ging.

In diezelfde periode bereikten veel toonaangevende indices elders in de wereld juist recordstanden. In de drie handelsdagen tot en met 21 juli daalde de Micex met 6,1 procent nadat de Verenigde Staten voor de tweede keer met aanvullende sancties tegen Rusland kwam. Als Europa daarin ook nieuwe stappen zet, zal de Russische beurs volgens handelaren verder inzakken.

Door de koersdalingen in Moskou zijn de 19 rijkste Russen sinds het begin van dit jaar in totaal een vermogen van 13 miljard euro kwijtgeraakt, terwijl de 64 rijkste Amerikanen 55 miljard dollar (40,7 miljard euro) aan hun fortuin toevoegden.

Russische miljardairs vrezen voor terugslag

Veel Russische miljardairs hopen stilletjes dan ook dat president Vladimir Poetin de confrontatie met het Westen in het conflict rond Oekraïne niet verder opdrijft, zo meldt persbureau Bloomberg. “De zakelijke en economische elite is in shock“, aldus directeur Igor Bunin van het Centrum voor politiek en technologie in Moskou.

Maar hardop kritiek leveren op de president is uit den boze. "Bij het geringste teken van rebellie kan wie dan ook op z'n knieën worden gedwongen", aldus Bunin tegenover Bloomberg.

Het risico van harde economische sancties boezemt de zakelijke elite in Rusland echter wel degelijk angst in. Een voormalige premier onder Poetin, Michael Kasyanov, zei maandag tegen het persbureau: "Als er sancties komen tegen de gehele financiële sector, stort de economie binnen zes maanden in."

Volgens Wolfgang Münchau, een bekende economische commentator in Duitsland, kunnen financiële sancties inderdaad erg effectief zijn tegen Rusland. Als de VS en Europa gezamenlijk Rusland's toegang tot dollars en euro's beperken, is het sanctiepotentieel groot.  Dergelijke maatregelen zijn volgens Münchau veel zinniger dan handelsbeperkingen - zeker als het gaat om Russische gasleveranties waar veel Europese landen van afhankelijk zijn.

Bron: ANP/Z24

Lees ook

Timmermans over sancties tegen Rusland: 'Het gaat niet meer om economie en handel'

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl